Kiinan kieli ja kulttuuri

Kiinan kieli valinnaisena aineena


Valinnaiset aineet syventävät ja laajentavat oppilaan osaamista oppilaan valinnan mukaisesti. Kiina valinnaisena aineena on soveltava aine, joka sisältää aineksia laaja-alaisesta osaamisesta ja kielikasvatuksesta. Laaja-alaisesta tavoitteesta “Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus” huomioidaan seuraavaa: koulu oppivana yhteisönä on osa kulttuurisesti muuntuvaa ja monimuotoista yhteiskuntaa, jossa paikallinen ja globaali limittyvät. Tällöin eri kielten käyttö rinnakkain koulun arjessa nähdään luontevana ja kieliä arvostetaan. Kiinan kielen ja kulttuurin opintokokonaisuudessa opitaan arkikielen alkeita, havainnoidaan länsimaisten kielten ja kiinan kielen eroavaisuuksia ja tutustutaan kiinalaisiin kulttuuritraditioihin.

Kielikasvatuksen näkökulmasta oppilaita ohjataan tiedostamaan sekä omaa että muiden kielellisten ja kulttuuristen identiteettien monikerroksisuutta. Opetus vahvistaa oppilaiden luottamusta omiin kykyihinsä oppia kieliä ja kannustaa käyttämään vähäistäkin kielitaitoa rohkeasti. Kielikasvatus edellyttää eri oppiaineiden yhteistyötä, kiinan kielen kohdalla esimerkiksi maantiedossa ja historiassa. Myös elinkeinoelämän ja kansainvälisen yhteistyön näkökulman huomioiminen edistävät uuden opetussuunnitelman toteuttamista. Oppijoita innostetaan ja sitoutetaan elinikäiseen kielenoppimiseen ja monikielisyyteen

Hankkeen tavoitteet


  • vahvistaa Rovaniemen kaupungin monipuolista kielitarjontaa tarjoamalla uutena kielenä kiinan kieltä
  • kannustaa ennakkoluulottomiin kielivalintoihin
  • uusien käytäntöjen etsiminen ja mallintaminen paikallisesti ja yhteisöllisesti
  • monipuolisen kielitaidon merkityksen korostaminen ja välittyminen eri osapuolille
  • yhteistyö ensimmäisen sektorin (yritykset) ja toisen sektorin (kaupunki, ystävyyskaupungit) toimijoiden kanssa
  • kulttuuritietoisuuden laajentaminen ja myönteisten asenteiden vahvistaminen vieraisiin kulttuureihin.


Käytännössä


Kurkistus kiinan kieleen ja kulttuuriin -opintokokonaisuus toteutetaan Vaaranlammen koulussa yhden viikkovuositunnin valinnaisaineena. Vaaranlammella ainetta opiskelee yhteensä 16 oppilasta, kaksi 4. luokan oppilasta ja 14 oppilasta 6. luokalta. Kiinan opetusta järjestetään myös Korkalovaarassa, Hirvaalla ja Koskenkylässä.

Yhtenä opettajana toimii tutkija, tohtorikoulutettava Fei Lu Lapin yliopistosta. Fei Lu on suorittanut suomen kielen ja kulttuurin sekä oikeustieteen tutkinnot Pekingin kansainvälisessä yliopistossa, opiskellut suomen kieltä ja kulttuuria Tampereen yliopistossa sekä toiminut opetustehtävissä perusasteella (yläkouluikäiset) ja toisella asteella Suomessa. Kiinan opiskelu painottuu puheviestintään arkipäivän tavanomaisimmissa tilanteissa sekä kiinalaisen kulttuurin tuntemukseen. Kiinan kieltä opitaan erilaisten aktiviteettien, musiikin ja monipuolisen verkkomateriaalin tuella. Vähitellen lisätään kirjallisten taitojen opettelua.

Rovaniemen kaupungilla on aktiivista ystävyyskaupunkitoimintaa Kiinan Harbinin kanssa sekä yhteyksiä muihin tahoihin, esimerkiksi koulutuksen järjestäjiin Kiinassa. Käytännön yhteistyö kiinalaisten koulujen ja yhteistyökumppaneiden kanssa on jo aloitettu ja kiinalaisten koululaisten vierailuja Rovaniemen kouluihin on jo toteutunut. Myös yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa on osa kiinan kielen opiskelua, nk. kotikansainvälisyyttä, jolloin opittua kieltä voidaan harjoitella myöhemmin autenttisissa tilanteissa Rovaniemellä.

Seuraavia ovat koulut ja aikataulut, jolloin Rerion Huhta opettaa kiinaa:

1. Korkalovaaran koulu

10.9.2018 alkaen, maanantaisin, kaksi kurssia iltapäivässä,

Klo 13.30-14:15 (45min) ja 15.00-15.45 (45min)

2. Vaaralammen koulu

3.9.2018 alkaen, maanantaisin klo 14.15-15.00 (45min.)

13.9.2018 alkaen, torstaisin, klo 08.15-09.00 (45min)

3. Koskenkylän koulu

6.9.2018 alkaen, torstaisin, 14.00-14.45 (45min)

4. Hirvaan koulu

4.9.2018 alkaen, kaksi kurssia viikossa, tiistaisin ja perjantaisin, klo 14.35-15.20.